Go to Top

Hvad er motorsport?

Motorsport er et globalt begreb, der bruges til at beskrive en række forskellige konkurrencesportbegivenheder, hvor der anvendes motoriserede køretøjer. Sporten består af forskellige discipliner, Halls of Fame og regler. Det er en af de mest populære sportsgrene i hele verden. For flere oplysninger kan du læse vores artikel om sporten og dens Hall of Fame.

Sport med motorkøretøjer

Motorsport er enhver sport, hvor motorkøretøjer bruges til konkurrenceformål. Dette omfatter bilræs, rallyløb og offroad-motorsport. Nogle af disse omfatter Formel Racing, Drag Racing og Motoball. Disse sportsgrene involverer motoriserede køretøjer, der kører løb på en lige bane, mens andre involverer modificering og løb med specialbyggede køretøjer. Andre motorsportsgrene omfatter Banger Racing, Mud Bogging og Demolition Derby, hvor kørerne kører ind i hinandens køretøjer. Motorcykelløb er en anden populær form for motorsport. Enduro er en form for motorcykelløb, hvor kørerne konkurrerer i ekstreme udholdenhedsløb på stier og i skovområder. Supercross er en anden form for motorsport, hvor motorcykler kører om kap på en indendørs jordbane.

Motorsport bliver mere og mere populært, da biler er designet til at blive brugt til andet end pendling. En nyere tendens inden for disse køretøjer er crossover SUV'er. Disse køretøjer er designet med henblik på offroadkørsel og har højere ydeevne end deres almindelige modstykker.

Forskellige discipliner

Der findes flere forskellige typer motorsport. De fire hovedtyper er street racing, drag racing og drift racing. En anden type motorsport er flyspil, som involverer fly. I Storbritannien er der 12 forskellige motorsportsgrene at vælge imellem. De vigtigste forskelle mellem disse forskellige typer motorsport er sikkerhedsspørgsmål og den type konkurrence, de afholdes i.

I 1960'erne dominerede nationale hold motorsportskonkurrencer som f.eks. A1 Grand Prix. I dag er der nationale hold i international karting og rally, og der er mange forskellige discipliner inden for disse sportsgrene. FIA forsøger imidlertid at udvide disse konkurrencer, så de bliver et ægte globalt udstillingsvindue for sporten.

Reglementer

Reglerne for motorsport er en vigtig del af sporten, da reglerne dikterer, hvor hurtigt et køretøj må køre. Det styrende organ for motorsport er Federation Internationale de l'Automobile (FIA), der blev grundlagt i 1904 for at standardisere racerreglerne. FIA er en nonprofitorganisation, der styrer motorsport i over 135 lande. Dens mål er at øge sikkerheden på vejene og fremme den teknologiske udvikling. Ud over Formel 1 regulerer FIA også touring cars, langdistanceløb og rallykørsel.

World Motor Sport Council (WMSC) har godkendt ændringer af forskellige regler, herunder nye regler om brændstoftemperaturer. Brændstoftemperaturerne må nu være 20 grader celsius (Celsius) lavere under Grands Prix. Brændstoftemperaturerne vil blive kontrolleret en time før starten af en session og vil blive målt ved hjælp af en primær brændstofflowmåler. Desuden kan bagvingens bagkant på hovedfløjen bøjes tre millimeter uden at ødelægge bilens integritet.

Krav til en grad

Inden du beslutter dig for at tage en uddannelse inden for motorsport, bør du gøre dig klart, hvilke specifikke kvalifikationer du har brug for. Hvis du sigter mod en karriere i motorsportsindustrien, skal du kende de grundlæggende tekniske færdigheder. En bacheloruddannelse i maskinteknik giver dig den teoretiske baggrund samt den praktiske erfaring, der er nødvendig for en karriere i denne sektor.

Studerende på dette område lærer de grundlæggende principper for ingeniørarbejde, herunder design, konstruktion og analyse. Desuden får de et bredt kendskab til bilsystemer og komponenter til biler. Kurset vil også lære dig om designprocessen, og hvordan man udvikler og gennemfører strategier til forbedring af ydeevnen.

Popularitet

Motorsportens popularitet er vokset hurtigt i de seneste år. Med flere online ressourcer og større tilgængelighed er det nemmere end nogensinde før at følge med i sportens spænding. Og da sporten ikke er begrænset til en enkelt sportsgren, er det muligt for folk at følge den fra hele verden. Du kan f.eks. finde oplysninger om Formel 1-løb og andre motorsportsbegivenheder.

Mens Formel 1 er mere populær generelt, er NASCAR fortsat den mest populære motorsport i USA. Det har været den mest populære motorsport i USA, siden den anden bil blev produceret i 1903. Dette skyldes til dels, at NASCAR har et enormt publikum i USA. Ud over bilræs omfatter NASCAR også både, lastbiler, snescootere og endda motorcykler.

 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere